Pak histori për Kalanë e Libohovës

Kalaja e Libohovës është një monument i trashëgimisë kulturore në Libohovë, rrethi i Gjirokastrës, në qarkun e Gjirokastrës, Shqipëri.

Ky monument është i miratuar me numër "1886 i datës 10.06.1973". Kalaja e Libohovës u ndërtua në vitet 1796 – 1798. Kjo kala ka qenë dhuratë e Ali Pashë Tepelenës për motrën e tij, Shanisha e martuar në Libohovë. Është objekt i vizitueshëm dhe me interes për turistët e apasionuar pas historisë. Kalaja ka katër kulla shumëkëndëshe nëpër qoshet dhe murin që rrethon një sipërfaqe të gjerë, qe është një fortesë me përmasa të konsiderueshme. Kalaja kishte një pozicion strategjik dhe kontrollonte gjithë luginën e Drinos. Zona ku shtrihet qyteti ndahet nga disa përrenj në zona të veçanta shkëmbore në të cilat burojnë ujërat të ftohta të burimeve të Zhepes, te Lozes etj. Në qendër te qytetit ndodhet Rrapi i Libohovës me një vjetërsi e cila llogaritet të jetë mbi 560 vjeçar, një monument i rrallë i natyrës, i cili është i rrethuar nga rrepe të tjerë.